Mari desenatori ai publicațiilor pentru cei mici V – LIVIA RUSZ

Postat pe 1 noiembrie 2019

Livia Rusz este “regina benzilor desenate în stil comic” și a ilustratorilor de carte pentru copii, de origine maghiară (după mamă), născută în anul 1930, pe 28 septembrie la Cluj-Napoca. A urmat cursurile Școlii de Artă Ioan Andreescu din același oraș între 1949 și 1955. După absolvire a lucrat ca profesor asistent până în 1958. Din acest an devine o colaboratoare constantă a revistei Napsugar, o revistă transilvană de limba maghiară pentru copii, pentru care a desenat coperți, ilustrații și benzi timp de peste 30 de ani.

A creat cele mai simpatice personaje comice pentru copii din toată istoria benzii desenate românești, personaje nemuritoare cum ar fi: Piticul Cipi, Mac, Cocofifi, Avi, Kio.

Cărțile ilustrate de Livia Rusz au apărut atât în România cât și în străinătate, mai ales în Ungaria unde a ales să locuiască și să creeze începând cu anul 1987. Cele apărute în Ungaria nu au apărut din păcate editate toate și în limba română, deși sunt foarte apreciate de cititorii mici și mari și de colecționari. Unele exemplare se găsesc foarte greu și se cer prețuri record, deoarece nu au mai fost reeditate după prima ediție. Mi se pare un paradox de neînțeles ca unele cărți foarte frumos ilustrate pentru copii sau benzi desenate să nu se reediteze din moment ce sunt atât de apreciate și căutate.

NAPSUGAR

Apare din anul 1957 la Cluj-Napoca, dar nu este varianta maghiară a revistei LUMINIȚA.

Între 1957 și 1980 cele două nume sunt indisolubil legate unul de celalalt: Livia Rusz – NAPSUGAR. Revista a apărut chiar și în anii 2000-2010, deși Livia Rusz a plecat din Romania în 1987.

CEI DOI ȘMECHERI – 1959

LUSTA LILI ȘI TUNYA TONI LA CULESUL STRUGURILOR

PETI ȘI TĂLÂMBUL – 1961

FERKO CHIULITORUL

COPIII TOTDEAUNA AU ÎNVĂȚAT…DAR CUM ?

VÂNĂTORUL ȘI PESCARUL

MAI BINE CU MINTEA DECÂT CU PUTEREA

BIKFIC PE LUNĂ

CIPI, PITICUL RĂUTĂCIOS – 1964

Scenariu de Fodor Sandor

Cel mai celebru pitic al literaturii române, Cipi (Csipike în varianta maghiară) s-a născut în paginile acestei reviste, ca personaj de benzi desenate, imaginat de scriitorul Sandor Fodor și conceput grafic de Livia Rusz. În scurt timp cei doi vor semna mai multe cărți cu aventurile lui Cipi, mai întâi în maghiară, apoi traduse în românește de Dumitru Radu Popescu, viitorul președinte al Uniunii Scriitorilor din România – iar după 1987, când Livia Rusz se stabilește în Ungaria, reeditate din nou în maghiară.

Livia Rusz împreună cu Sandor Fodor au creat personajul Cipi în anul 1964. Personajul va trece prin câteva transformări grafice până în anul 2000 când va fi publicată versiunea redesenată a cărții. Cele 5 povești cu acest personaj au fost republicate de mai multe ori și traduse în mai multe limbi din 1965 până în prezent. Ele au fost adaptate atât pentru o piesă de teatru cât și pentru un spectacol cu păpuși. 

CEI DOI BARONI ȘI CEI DOI CĂRUȚAȘI – 1966

AVENTURILE LUI MUKK

CE MĂNÂNCĂ PEȘTIȘORII ? – 1967

CSIPIKE, URIAȘUL FERICIT – 1968

 Scenariu de Fodor Sandor

DOI ANI DE VACANȚĂ

MAREA CRĂPELNIȚĂ – 1969

UN BUCHET DE FLORI

AVENTURĂ PERICULOASĂ – 1970

SECRETUL OMULUI CU TURBAN

BATOR BENDE ȘI KARAKAS KATI LA MAREA CURSĂ

AȘA PĂȚEȘTE CEL CARE… – 1971

OUL DE CAL DIN RATOT

AVENTURILE LUI CSILICSALA CSALAVER

POVEȘTILE LUI KOBAK – 1972

CETATEA LUI VENETURNE – 1973

PETRU CEL FENTOS

COCOȘELUL LA MODĂ

POVESTE DESPRE OMULEȚUL MINUSCUL ȘI UCENICUL DE CROITOR

LEUL ȘI ȘORICELUL

CEL MAI MĂGAR MĂGAR

POVESTE DIN VIETNAM – 1974

LEOPARDUL UITUC

O VIZITĂ RATATĂ – 1975

ÎMPĂRATUL VERDE

GRĂDINIȚA DE ACASĂ

RĂSPLATA HRĂPĂREȚULUI

PRIETENI NEMERNICI – 1976

CURSA

CINE E MAI TARE

CERBUL, LUPUL ȘI URSUL

VULPILE ȘI LUPUL

POVESTE CU O PRAȘTIE

SOȚUL MEU ȘTIE

CAPRA ARGINTIE MUZICALĂ

INFANTERIA A OPTA

CEI TREI LENEȘI

POVESTE DESPRE LENEȘII MUNCITORI – 1977

SCENE DIN ROMANELE LUI JULES VERNE – 1978

BUNICUL ȘI NEPOȚELUL

CEL CARE ADAPĂ LA POALELE MUNTELUI

POVESTE JAPONEZĂ

AERVOLA MINUNATĂ

CUM A ÎMPĂRȚIT ȚĂRANUL GÂȘTELE

PANTOFIORUL OLANDEZ – 1979

TROMPETISTUL TRIST

PICIUL NĂZDRĂVAN

NENEA PAZNICUL ÎNVAȚĂ SĂ ZBOARE

CINE-I NĂTÂNG O PĂȚEȘTE

SAREA ÎN BUCATE – 1980

ROMANUL CHIABURULUI LENEȘ

SALCÂMUL FRUMOS

INTEGRALA BENZILOR DESENATE DIN REVISTA NAPSUGAR 1959 – 1981

Pe 7 octombrie 2017 la librăria Cărturești din București s-a lansat volumașul de benzi desenate Integrala Livia Rusz din revistele Napsugar apărute între 1959 și 1981. Cărticica are doar 100 de pagini, vreo 93 efectiv cu benzi desenate, iar formatul este de 22,5 x 19 cm, cam ca revista Șoimii Patriei sau varianta ei maghiară, A Haza Solymai. Coperțile sunt cartonate, dar la mai multe citiri sau răsfoiri, nu am certitudinea că paginile nu vor începe să se desprindă una câte una. Pentru a citi textele traduse în română sau pentru a vedea mai bine desenele o lupă este foarte utilă. În aceste condiții cărticica este greu de găsit la prețul de 100 ron pentru că tirajul limitat la numai 150 de exemplare numerotate nu permite difuzarea ei în librării și chioșcuri. Deci, nu putem avea pretenția că inițiatorii acestui proiect au scos un album de lux de mărime rezonabilă, ca albumele cu Asterix, Tintin sau chiar Rahan, care au apărut în ultimii 10-15 ani în traducere românească.  Totuși ne putem face o imagine miniaturală despre benzile create de o legendă a genului din anii 1950-1980 cu apariții în toate revistele pentru copii.

LUMINIȚA

CARTEA CU MINUNATELE AVENTURI ALE IEPURAȘULUI ILIE – 1966

Versuri de Gheorghe Tomozei

MAIMUȚA KIO – 1967

Scenariu de Ovidiu Zotta

MAC FANTOMAS – 1971

Scenariu de Lucia Olteanu

COPIII DE PE STRADA ALBĂ – 1974

Scenariu de Alecu Popovici

CRAVATA ROȘIE

VRĂJITORUL DIN OZ – 1966

După romanul lui L. Frank Baum

CUTEZĂTORII

DAN-BUZDUGAN – 1967

Încă de la primul număr, revista a început să publice seria „Dan Buzdugan”, erou care se va metamorfoza de-a lungul timpului sub penelul mai multor artiști: Livia Rusz, Puiu Manu, Vintilă Mihăescu, Valentin Tănase. Personajul va fi foarte apreciat de cititori, așa că redacția va mai publica și alte aventuri ale sale.

‘Dan Buzdugan’, a realistic knighthood comic story debuted and ran both in Cutezătorii and Luminița at the same time.

Scenariul: Dumitru Almaș.

Dan Buzdugan este un ostaș curajos din timpul domniei lui Mihai Viteazu, care luptă cu câte un buzdugan în fiecare mână.

ARICI POGONICI

FLUERAȘUL ȘI ULCIORUL – 1966

AVENTURILE LUI MAC – 1967 – 1975

Scenariu de Lucia Olteanu

Personajele Mac și Cocofifi au fost inventate de Livia Rusz și Lucia Olteanu,apărând numeroase episoade în perioada amintită mai sus. Poveștile au fost mai târziu editate în patru cărți separate și traduse în engleză, germană, spaniolă și rusă.

UIMITOARELE ÎNTÂMPLĂRI ALE LUI AVI – 1976 – 1979

Scenariu de Iuliu Rațiu

Personajele pozitive, avionul Avi, elicopterul Eli și balonul Balonel se confruntă în fiecare episod cu inamicul lor permanent…Cioara. 

Iuliu Ratiu’s character of ‘Avi’, the little pink aeroplane appeared in Arici Pogonici between 1976 and 1979 and later on in Soimii Patriei. Rusz got a national award in 1980 for her contributions to the Hungarian children’s magazines Napsugár and A Hazá Sólymai.

ȘOIMII PATRIEI

NOILE AVENTURI ALE LUI AVI – 1980 – 1985

Scenariu de Iuliu Rațiu

ZI DE ZI FAPTE FRUMOASE

Dörmögő Dömötör(lit. Brumming Demetrius) is a fictional bear, created by Hungarian novelist Zsigmond Sebők and comparable to Winnie the PoohDörmögő Dömötör is also a children’s magazine established in 1957 by state-owned Ifjúsági Lapkiadó.[1] The magazine’s mascot is the aforementioned bear, but it presents many different kind of stories, comics, puzzles, and others not related to the bear. The magazine is one of the best selling magazines of publisher Drize Publishing Ltd.

EDITURA ION CREANGA – SERIA LIVIA RUSZ

AVENTURILE LUI MAC – 1970

Rățoiul Mac și piticul Pic, călători prin Țara Poveștilor, Țara desenată de Mac, Țara Pitilungilor, Țara Mâncăcioșilor, Țara de Apă și Țara Verde, trec prin cele mai năstrușnice și incredibile peripeții, culminând cu eliberarea lui Moș Gerilă din captivitatea Zmeului Verde care, insomniac, îl răpise pe Moș ca să-i spună povești. În Țara Verde ei își fac noi prieteni: maimuța Cocofifi și elefantul Tobi.

ZAMBITI, VA ROG ! – 1973

Mac și prietenii săi, Cocofifi, Pic și Tobi, pisicul Tărzănel, cățelul Romeo și șoricelul Kit, doresc să se facă boxeri. Nimic mai simplu: vor studia cărți de specialitate (Boxul și Macaroana Spicul, Boxul și Ciocolata Puterea ursului etc.), vor urma o dietă alimentară corespunzătoare (boxuleți cu nuci, boxerolă cu cacao, bere Boxy-Boxy, boxon cu cartofi prăjiți), vor face exerciții în aer liber (zilnic trebuiau sorbate “100 de cești de aer și soare”) și, eventual, câteva lecții cu pugilistul Dum-Dum. Final:

“Și…în materie de enervare, Mac și prietenii săi sunt doctori. Dacă își taie nasturii de la paltoane sau își ascund câte un pantof, dacă își trimit scrisori cu praf de strănutat, asta o fac doar din spirit sportiv, se enervo-antrenează. Așa se încheie povestea despre cum au vrut și n-au putut să se facă boxeri Mac și prietenii săi. Pa !”.

BILETE PE ADRESA PRIETENILOR MEI – 1974

Cuprinde mai multe povestiri de câte 2-3 pagini: “Ferma Coco-Mac”, “Campioni”, “Voua vă intră cartea în cap ?”, “Mac scamator”, “Liniște”, “Știința cere sacrificii”, “Potcoava”, “De ce a leșinat Mac ?”, “Furniciada” (în patru cânturi), “Firul roșu”.

HAI ÎN LUNĂ – 1978

Alterneaza scurte povestiri ale Luciei Olteanu cu benzi desenate de Livia Rusz: “Mac și Cocofifi pleacă în Lună”, “Suntem silitori”, “Broasca țestoasă”, “Problema e de vină”, “Puiul de elefant”, “Tari la aritmetică”, “Covrigi cu susan”.

Alte cărți ilustrate de Livia Rusz apar în imaginile de mai jos:

PITICUL ȘI SURZILĂ

O POVESTE CU UNUI HOBBIT – 1975

Published in 1976 O Poveste Cu Un Hobbit (“A Story About a Hobbit”) was the first illustrated Romanian-language edition of JRR Tolkien’s classic children’s story The Hobbit.

This hardback book was published by Bucharest-based childrens publisher Editura Ion Creangă, was translated by Catinca Ralea and featured illustrations by celebrated comic book and graphic artist Livia Rusz. Rusz, working as one of Editura Ion Creangă in-house illustrators, contributed over a dozen colour and black and white illustrations to the book. Her work was clearly influenced by traditional woodcut engravings and they perfectly suit the tone of the story. Her version of Smaug is terrific, as is her rendition of the spiders from Mirkwood. My favourite though has to be Gollum (I love his viking-style boat and his pointed hat) as Rusz perfectly captures the character’s sly creepiness creepy.

Here are a few more of Livia Rusz’s wonderful illustrations from O Poveste Cu Un Hobbit…

BASME (WILLIAM HAUFF) –

CENUȘĂREASA

CÂNTĂREȚUL VRĂJITOR – 1982

POVEȘTI, POVESTIRI, AMINTIRI

Tales and Stories by Ion Creanga, illustrated by Livia Rusz, translated by Ana Cartianu and R.C. Johnston, retold by Lornie Leete-Hodge. Published by Abbey Library London, 1970. First published by The Ion Creanga Publishing House. Printed in Romania. Dimensions: 264mm x 205mm x 22mm.

PETER PAN ȘI WENDY – 1987

Cartea Peter Pan și Wendy desenată de Livia Rusz a apărut în anul 1987 când desenatoarea era deja în străinătate, emigrând în Republica Federală Germania și de acolo în Ungaria și din acest motiv numele ei nu apare pe carte ca și autor al desenelor.

NEM MIND ARANY, AMI FENYLIK (NU TOT CE LUCEȘTE ESTE AUR) – 1987

MISKATI KOZBELEP (MISKATI INTERVINE) – 1988

Collector and scriptwriter of comics Ferenc Kiss, approached the artist in 1998 hoping to work together. Their collaboration resulted in two ‘Szekfü Sanya’ stories and the tale of ‘Prométheusz, a rosszmájú jótevö’ for Kis Füles magazine. Parallel to this, a seven-part comic revolving around the story of Kalamajka the space gnome was launched in Dörmögö Dömötör, scripted by the magazine’s editor-in-chief Gábor Cser.

After illustrating numerous books, the artist retired in 2000. A study of her work by Dodo Nita and Ferenc Kiss was published in 2009.

                         AVENTURILE LUI MAC – INTEGRALA DIN ARICI POGONICI – 1966 – 1976

Scenariu de Lucia Olteanu

BASME MAGHIARE – MAGYAR MESEK

BIBLIOGRAFIE:

Lasă un comentariu